Aanmelding THFW 2021

Ruby Joemai
KAM KARI LA

Ik ben Ruby Joemai 24 jaar en ik heb een eigen beginnend film/fashion en concept label genaamd “Kam Kari La”, wat “ik ben aan het werk” betekend in het Sarnami. Sarnami is de Hindoestaanse spreek taal die we uit Bihar, India meenamen als contract arbeider naar Suriname en toen weer mee naar Nederland.

Kam Kari La focust zich vooral op de werkcultuur waar we nu in zitten. Zo behandel ik thema’s zoals burn-outs en rust waar een stukje cultuur bij komt kijken. Ik heb tot nu toe 2 fashion films gemaakt van 2 minuten scroll naar beneden om daar achter te komen!

klik hier voor meer achtergrond informatie over kam kari la.

Soaked Day

Een fashion mood-film die het verdrinken in werk visualiseert. Niet wetende dat je jezelf naar een burn-out toewerkt. De vrouwen look is een Kam Kari La piece bestaande uit schoenen, broek en een jas. Alles is door mij hand gemaakt en bewerkt. Verder heb ik de film geschreven en de art directie gedaan met Director of photography Roy verver, met wie ik nauw samen werk. Met mijn concepting, art directie en zijn camera en editing skills komen we altijd weer tot vernieuwende resultaten.

Tomorrow

Dit is het vervolg op Soaked day. Voor deze film heb ik alles zelf kunnen invullen. Van een hele set bouwen (scene 1 gang, is opgebouwd met beurs stand muren bij het bedrijf creastand in Zoetermeer), tot aan alle kledingstukken, writing directing en acteren. In deze film wilde ik het realisatie moment vast leggen waarin je er achterkomt dat je nu echt naar je lichaam moet gaan luisteren voordat je jezelf voorbij rent.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Beide films hebben de hoge werkdruk in de Hindoestaanse cultuur als achterliggende gedachten, wat afstamt van ons vroegere contractarbeiders verleden waar ik het eerder over had. Wisten jullie dat in Den Haag we de grootste Hindoestanen populatie hebben in Nederland? Dit maakt mijn deelname dan ook erg speciaal om dat ik door mijn collectie deze bevolkings-groep kan uitlichten.

Peter Roeleveld Typograaf

Voor mijn collectie voor THFW, werk ik samen met typograaf Peter Roeleveld, hij heeft een speciaal lettertype voor mij vormgeven die nog niet eerder gezien is. Dit lettertype is geïnspireerd op het Hindi schrift uit India maar met een moderne twist die past bij mijn label. Samen met hem ben ik woorden uit het Sarnami aan het om zetten in mooie prints voor op mijn kleding. Het Sarnami word voornamelijk gesproken in plaats van geschreven en dat maakt het extra speciaal om dat in een kleding collectie visueel te maken.

Peter Roeleveld portfolio

Collectie schetsen

Voor deze collectie wil ik dan ook graag focussen op een moderne Ready-to-wear collectie, met zakelijke kleding waarbij je de Hindoestaanse cultuur mee kan nemen in de westerse wereld. Deze collectie is voornamelijk gefocust op vrouwen die sterk in hun schoenen moeten staan in een mannelijke zakenwereld. Het is belangrijk om bewust te blijven van werk en rust balans die we van uit huis niet mee hebben gekregen. In de meeste Hindoestaanse gezinnen staat een succesvolle carrière voor op en word het rust nemen gezien als tijd verspilling. Dit is weer een link van uit het contract arbeiders verleden.

Mijn generatie probeert deze mentaliteit te verbreken en meer te focussen op taboes bespreekbaar maken. En ook meer aandacht te besteden aan emotionele groei en een eerlijke plek in de samenleving. Dit wil ik niet alleen visualiseren in kleding maar ook in een bijbehorende fashion film die ik zal maken met film maker Roy Verver.

Look 1

 • Zakelijke jas 
 • split wrap rok
 • Sari stof komt van uit de schouder en zij naad. (te vergelijken met de tomorrow collectie)
 • madhubani art gezicht
 • sarnami teksten over rust en werk

Look 2

 • Indian style jurk, bestaande uit 2 lappen die naar achteren een sleep creëren. De stof is aan de voorkant een typografie print en de voering is bewerkt met witte zakelijke strepen.
 • top en broek met wijde pijpen en zakelijke strepen
 • riem
 • sarnami teksten over rust en werk

Look 3

 • Zakelijk pak 
 • broek met wijde pijpen
 • madhubani art gezicht
 • sarnami teksten over rust en werk

Look 4

 • stadse look 
 • broek met wijde pijpen
 • kimono style korte jas
 • sarnami teksten over rust en werk als print
 • zwarte zij panden om de print te verbreken

Tentoon-
setlling

Verder wilde ik nog met jullie delen dat ik kort gelden mijn eerste featured tentoonstelling heb gehad in Den Haag, Tournooiveld 05 genaamd “When we grow up”

“What does it mean to be raised with many traditions and cultures in the Netherlands? Who, or what, gives meaning to your identity? How do you choose who you want to be, in a world where others are quick to label you? These questions play a central role in the exhibition and podcast ‘When we grow up’.”

Mijn film Soaked day en Kleding van de Tomorrow collectie was daar te zien voor 2 weken.

DANKJEWEL

Bedankt voor uw tijd!

Ik zou u uiteraard verder kunnen toelichten in een gesprek als u hier in geïnteresseerd bent, het is natuurlijk nogal wat om in één pagina uit te leggen. Kijk nog verder naar mijn portfolio voor mijn andere projecten en hopelijk hoor ik snel van u! 

Groetjes,

Ruby Joemai